SM i Abborre 2021!
Regler (SM i Abborre 2021!)
Generella regler i grenen Abborre (Sportfiskarnas regler)
Krav:
Alla arrangörer av sanktionerade abborrfisketävlingar ska göra sitt yttersta för att ta hänsyn till fiskens välbefinnande. Kort sammanfattat handlar det om att:
• Kör sakta och grumla inte upp botten i känsliga och grunda lekmiljöer.
• Anpassa tidpunkten för tävlingens genomförande och/eller undanta känsliga områden från tävlingsområdet, tänk på att speciella regler kan gälla i och vid naturreservat.
• Ta största möjliga hänsyn till annat djurliv såsom exempelvis häckande fågel. Närma er inte fåglar på bo.
• Undvika att lägga tävlingsområdet i ett område där det nyligen genomförts en annan tävling.
Vid minsta tvekan bör arrangören fråga Distriktstävlingsledaren, Sportfiskarna eller Länsstyrelsen.
Vid nödfall skall alltid kontakt med tävlingsledningen ske snarast.
Samtliga tävlande ska oavbrutet bära flytväst, flytoverall, flytunderställ eller annat flytplagg från det båten lämnar hamn till dess att båten är tillbaka i hamn.
Gällande sjöregler och hastighetsregler skall alltid följas.
Generella regler:
Arrangören/tävlingsledaren har alltid möjlighet att för den aktuella tävlingen justera nedanstående generella tävlingsregler.
*Arrangören upprättar kaptensmöte före tävlingen där minst en person från varje team måste närvara. Där sker genomgång av dagens tävlingsområde, tävlingsregler, sjöregler, fredningszoner, förbudszoner och tävlingstid mm.
*Sportfiskarna rekommenderar att alla tävlingar utförs som C&R där alla fångade abborrar omedelbart, efter fångst och dokumentation, återutsätts på ett för fisken skonsamt sätt. Minsta minimimått rekommenderas till 25 cm men arrangören bestämmer det minimått som anses lämpligt för aktuell tävling.
**Vid de tävlingar där sumpning är tillåtet skall sumpen ha en volym av 50 liter eller mer. Max fem abborrar får vara i sumpen samtidigt och det är tillåtet att byta ut fisk i sumpen under tävlingens gång. Vid denna typ av tävlingsform skall fisken vägas. Avliden fisk eller en som visar tydliga tecken på ohälsa får inte vägas in. I denna typ av tävling skall invägning ske så snabbt och skonsamt som möjligt efter båten ankommit hamn och fisken skall med största hänsyn återsättas.
*Resultat baseras på längd i cm och dokumentation sker med fotografering mot mätbräda. Påbörjad centimeter avrundas nedåt. Mätbrädan skall placeras plant och horisontellt och stjärtfenan får justeras försiktigt med ett finger men inte tryckas ihop då fisken kan skadas, fisken ska placeras varsamt på mätbrädan och man får inte dra i fisken i dess längdriktning. Fisken får hållas fast med en eller om så behövs två händer under det att mätning och dokumentering sker, man får inte hålla den ena handen på stjärtspolen (medför 2 cm avdrag). Vid fotografering skall man tydligt se att nosen ligger mot kant (annars ges 2 cm avdrag) och att längden tydligt kan bestämmas. Teamet mäter sina fem (om inte arrangören anger annat) längsta abborrar vilket ger en totallängd. Vid individuell tävling mäts de tre längsta abborarna (om inte arrangören anger annat) vilket ger en totallängd. Vid samma totallängd avgör längsta fisk.
*Spinnfiske (inkl jiggfiske och dropshot), haspelfiske, jerkfiske, flugfiske och pimpelfiske är tillåtet om inget annat anges på kaptensmötet. Naturliga beten, trolling eller så kallade upphängare är ej tillåtet. Doftämnen, endast de som säljs i fiskebutiker får användas. Driftfiske är tillåtet
Endast fiske med ett spö per person är tillåtet men man får ha fler spön färdigtacklade i båten.
*Minsta avstånd till närmaste ankrad fiskande båt är 25 m (en kastlängd). Ankrad båt har kontakt med botten via lina-ankare eller Tallon. Frontmonterad motor med ankarfunktion igång räknas Ej som ankrad båt.
*Fiske bedrivs endast från båt och landstigning är inte tillåtet annat än vid uträttande av naturbehov eller vid nödsituation. Vid landstigning måste all fiskeutrustning lämnas kvar i båten.
Lagtävling: Team om 2-3 personer.
Individuell tävling: Alltid minst 2 personer i båten.
Lokala avvikelser kan förekomma.
Klasser: En klass.
Matfisk får givetvis tas och då skall fisken avlivas omedelbart. Rekommendationen är att man undviker att avliva stora exemplar, abborre över 7-8 hg bör släppas tillbaka.
Särskilda regler DM och SM
SM och DM-tävlingar får ej genomföras i direkt anslutning till leken och eller i områden som är särskilt känsliga.
För deltagande på SM, DM och andra tävlingar som är SM-kvalificerande, krävs individuellt medlemskap hos Sportfiskarna.
SM, DM, och andra tävlingar som är SM-kvalificerande, måste sanktioneras.
Övriga tävlingar bör sanktioneras. SM, DM, och andra tävlingar som är SM-kvalificerande, genomförs alltid som lagtävlingar med team om 2-3 personer. För DM eller SM-tävling krävs att tävlingstiden är minst 4 timmar.
I SM, DM, och andra tävlingar som är SM-kvalificerande måste minst två av teamets medlemmar delta i både kvaltävling och eventuellt SM.
Uppdatering 2018-09-20:
Man får som individuell tävlande bara deltaga på ett DM i ett distrikt per kvalificeringsår i grenen.
Minst en av teamets medlemmar bör vara medlem eller ha sin klubbtillhörighet i det distrikt man försöker kvalificera i. Detta är under det att DM tävlingarna sätter sig en rekommendation men kan om några år fastställas som en regel med undantaget att när inget DM genomförs i distriktet att man då får deltaga i annat distrikts DM.
Kvalificeringar till SM
• SM-medaljör
De tre medaljvinnande teamen från den senaste SM-finalen är direktkvalificerade till SM. Om något av dessa team ej kan deltaga så fyller man inte på med fjärdeplacerade teamet, utan platsen förfaller.
• DM
Från DM kvalificerar sig 20 % av TEAMEN till kommande års SM.
Det krävs minst 10 lag på DM för att ett lag skall kvalificera sig.
Antal lag som kvalificerar sig räknas nedåt ex vid 36 lag ges det ut 3 platser, vid 58 ges det ut 5 platser.
Om något av dessa team ej kan deltaga i SM, eller redan är kvalificerade genom medaljplacering på föregående SM, så fyller man på med det fjärdeplacerade teamet osv. Om teamet även kvalificerar sig via SPL eller Annan kvaltävling så förfaller platsen i de tävlingar som inte är DM.
• SPL
De 15 team som är högst rankade teamen i SPL, Swedish Pearch League, efter avslutad säsong, är kvalificerade till SM. Om någon av de 15 teamen ej kan deltaga i SM så tillfaller platsen inte påföljande team, utan platsen förfaller. Detsamma gäller om teamet kvalificerar sig via kategorierna SM-medaljör eller DM.
Annan kvaltävling
Sportfiskarna har dessutom möjlighet att skriva kontrakt med arrangörer utöver ovanstående och avtala med hur många SM-platser som dessa tävlingar har att tilldela.