Trollingträffar online är här för att stanna!

Anrika Kinnekulleträffen har arrangerats sedan 1992 med utgång från Hönsäters hamn i Hällekis men 2020 tvingades arrangemanget ställas in pga. covid. Då trollarna i Götene SFK inte såg några möjligheter att arrangera en ”normal” Kinnekulleträff 2021 så bjöds Vänerns trollare in till en online tävling med fångsrapportering i app. 

En kvarts mille – rätt ner i sjön
Kinnekulleträffen har i alla tider bidragit till fiskevårdande aktiviteter runt Vänern. Från och med 2015 års trollingträff har allt överskott går tillbaka till sjön i form av en smoltutsättning våren efter. Alla smoltutsättningar görs i samarbete med Laxfond Vänern och leverantör av smolten är Sävenfors Fiskodling. 

Trollarna i Götene SFK lägger många ideella timmar på att, på olika sätt, samla in pengar till klubbens smoltutsättningar. Våren 2021 sattes smolt för 250 000kr vid Kinnekulle Camping, några kilometer från rampen i Hönsäters hamn. Klubben riktar ett stort tack till alla som på något sätt bidrog till denna smoltutsättning!

En bra online fisketävling kräver en bra app
Tävlingsstaben fick tidigt kontakt med folket bakom ”Fishy Live” som är ett appbaserat system för fisketävlingar som innan KKO främst används till predatortävlingar med lyckat resultat.  Förutom att deltagarna själva skötte fångstrapporteringen ute i båtarna så sköttes anmälan och betalning helt och hållet av Fishy Live via ett integrerat och beprövat betalsystem. En funktion som fram för allt klubbens kassör uppskattade!

Tävlingen avgjordes på totallängden av båtteamens fångade fenklippta laxar och öringar, varje båtteam fick rapportera upp till sex fiskar per tävlingsdag. Allt eftersom tävlingsledningen godkände de rapporterade fiskarna så ändrades livetabellen. Livetabellen kunde följas både i appen och på webben vilket uppskattades och gav en extra dimension av spänning. Den sista tävlingsdagen ”mörkades” dessutom resultaten på eftermiddagen för att ytterligare öka spänningen för både deltagare och publik.

trolling_FA03-800
Foto: Peter Jonsson/Melleruds TK / Trollingbåt med Kinnekulleberget i bakgrunden.

KinneKulleOnline, KKO 2021 – Sveriges mest tillgängliga trollingträff?
Då arrangemanget skulle arrangeras så coronasäkert som möjligt med minimala folksamlingar sattes följande spelregler för helgen den 17 – 18 april då KKO arrangerades:
-Fri Vänernhamn, båtteamen kunde utgå från vilken hamn de ville
-Fri start på morgonen, dvs ingen trängsel i hamnar och ramper
-Rapportering fram till 17:00 men inget krav på att vara i hamn ett speciellt klockslag
Arrangemangets spelregler gav en enorm frihet och tillgänglighet, deltagarna kunde utgå från hemmabryggan eller valfri hamn/ramp. Många båtteam utgick från Hällekis, Spiken och Ekenäs då det veckorna innan KKO varit mycket bra fiske i området runt Pålgrund i Dalbosjön. Tävlingen lockade totalt 349 personer fördelat på 139 båtteam runt hela Vänern!

-En av de minsta båtarna vi känner till på KKO är en 4,35m båt som utgick från sommarstugans brygga vid Kils udde. De hade inte deltagit om Kinnekulleträffen arrangerats ”som vanligt”, säger Sten-Gunnar Stéenson från tävlingsledningen

Vänern levererade på KKO 
Trots att förmiddagarna innebar relativt kraftiga vindar från nordost så bjöds KKO-deltagarna på riktigt fina fångster, fram för allt kom det upp flera riktigt stora laxar. Vinnare av KKO 2021 blev team De Gule från Laxå tätt följt av team J-S från arrangörsföreningen Götene SFK.
1:a Team De Gule registrerade 9 fiskar med totallängden 681cm.
2:a Team J-S registrerade 9 fiskar med totallängden 628cm.
3:a Team Ozza/Mezzi registrerade 9 fiskar med totallängden 624cm.

Det kom även upp nio laxar över 10 kilo:
Lax 13,42kg, 104cm tagen på löja vid Pål/Lemon av team Iogt-Nto
Lax 13,12kg, 103cm tagen på löja vid Baggerud/Kils udde av team Smurf
Lax 11,40kg, 94cm tagen på löja vid Brommösund av team Vänertrolling
Lax 11,20kg, 97cm tagen på plugg vid Kristinehamn av team WoW
Lax 11,00kg, 92cm tagen på löja vid Pål av team Sjö/Sit Right
Lax 10,72kg, 93cm tagen på VX-ON vid Kristinehamn av team Josefsson/ Blücher
Lax 10,71kg, 94cm på vobbler vid Hindens rev av team Bonnapike
Lax 10,50kg, 92cm tagen på löja vid Brommösund av team Sjönäs
Lax 10,20kg, 91cm tagen på plugg vid Måken av team Texas

-Egentligen är längd ett dåligt sätt att värdera hur stor en lax eller öring från Vänern är, då fiskens kondition varierar mycket, som exempel kan en lax på 92cm väga elva kilo, samtidigt som en mager öring på 92cm knappt kommer upp i sju kilo. Men det är ju lika för alla deltagare, säger Sten-Gunnar Stéenson från tävlingsledningen

-På det hela taget var det en succé att köra årets Kinnekulleträff som en online tävling! Den ständigt uppdaterade livetabellen gav definitivt en extra dimension till arrangemanget, speciellt för teamen i toppstriden som växlade ledningen av och till. Många deltagare trodde på söndag kväll att årets arrangemang var en ”all time high” i antalet fångade fiskar men rent statistiskt så var fisket normalt. Förmodligen var det spänningen runt livetabellen som gav illusionen av att fisket var bättre än det egentligen var, säger Fredrik Andersson från tävlingsledningen.

-Men visst är det fränt att en lax på 13,12kg fångad på trollingtävling på Vänern inte blir tävlingens största fisk, Vänern är stekhet med många stora laxar denna vår, avslutar Andersson.

trolling_FA19-800
Foto: Peter Jonsson/Melleruds TK / Bra vobblers för trolling på Vänern och Vättern.

50/50-taktiken gav pallplats på KKO
De sista 10-15 åren har flertalet toppteamen på Kinnekulleträffen fiskat uteslutande med tacklad löja som dragits fram i relativt låga hastigheter, ofta runt 1,6 – 1,8 knop.  Men team J-S från arrangörsföreningen Götene SFK kom på en välförtjänt pallplats med den sk ”50/50”-taktiken. Kapten Joakim Sahlberg beskriver ”50/50”-taktiken så här:

-Båten framförs i ca 2,1 – 2,2 knop, ena sidan riggas med plåt och plastbeten, oftast vobblers och mindre skedar för de har bra gång i den hastigheten. Fyra spön på planerboard och ett spö på djuprigg. Dessa beten går snabbt att rigga och man är snabbt igång med fisket, säger Joakim.
Andra sidan riggas med löja i Jackpot och Salsaskallar, även på denna sidan startas det med fyra löjor på ytan och en löja på djuprigg. Skulle det börja nappa på tacklade löjor så byts 1-2 spön ut på ”plast/plåt”-sidan, skulle det börja nappa på plåt/plats så byts ett par tacklade löjor ut mot vobblers.

-Vi byter aldrig ut alla beten, man vet aldrig hur fisket varierar över en fiskedag, säger Joakim.

Teamet byter ofta beten på plåt/plastsidan för att testa vilka färger och betesmodeller som fungerar för dagen. Även på löjsidan testas det olika skallar och inställningar och det adderas av och till en flasher på djupriggspöt för att se om det kan locka fisken att hugga. Nappar det på löja på djupriggens spö byts ofta betet på den andra djupriggen till en löja. Är det riktigt bra nappfrekvens på djupriggarna stackas fler spön på djupriggarna.

Om det inte nappar men det ser lovande ut på ekolodet med betesfisk och enstaka större fiskar byter teamet ofta ut 1-2 vobblers mot tacklade löjor och sänker hastigheten för att nöta fisken till hugg. Samma taktik tillämpas vid bleke då ofta löjorna är överlägsna artificiella beten.

Om det inte hugger och teamet inte ser någonting intressant på ekolodet så byter teamet ut 1-2 löjor mot vobblers och ökar hastigheten för att täcka mer yta och leta upp fisken.

-På KKO var det vobblers som fungerade bäst, av 9 inrapporterade fiskar tog 8 på vobblers. Vobblerfärger som levererade var blå crome och grönt. Vi fick två eller tre fiskar på ”KKT1”, berättar Joakim glatt.

”KKT1” är en 10,5cm Strike Provobbler som medlemmarna i Götene SFK designat. Vobblern är framtagen i samarbete med grossisten CWC AB och fiskeavdelningen på Mariestads Marina. Överskottet från ”KKT1” går oavkortat till klubbens smoltkonto.

-Vi i Götene SFK har faktiskt designat två Strike Provobblers från CWC AB och tre löjskallar från Jackpot som säljs, dels fysiskt i butiken i Mariestad, dels via postorder. Det är faktiskt en av ”designerna” som jobbar i Mariestadsbutiken som varje vecka postar flera paket med vobblers och löjskallar till trollingsverige. Det är mycket kul att trollare från hela Sverige hör av sig och beställer våra beten och det är extra kul att få tillbaka fångstrapporter från glada trollare som bidragit till mer smolt i Vänern, säger Fredrik Andersson.

Vänern Big Three Trolling Cup 2021-05-01 – 2022-04-30
Parallellt med planeringen av KinneKulleOnline pågick planeringen av ”Vänern Big Three Trolling Cup” som är en 365 dagar lång trollingtävling på Vänern som startade 1 maj 2021 och avslutas 30 april 2022. Tävlingen avgörs på totallängd av båtteamets längsta lax + öring + gös. Överskottet från tävlingen går givetvis till klubbens smoltutsättningar.

-Vi hade långa diskussioner med killarna bakom appen om hur vi skulle kunna utveckla tävlingsfisket runt trollingen, både på Vänern och på Vättern. Vi kom ganska snart fram till att det vore riktigt kul om appen kunde hantera olika arter, säger Fredrik Andersson.
Ungefär samtidigt hörde en av Kinnekulleträffens mångåriga samarbetspartners av sig och ville vara med och bidra till mer smolt. Ett par veckor senare meddelade app-folket att appen nu kan hantera flera arter.

-Mycket roligt att Buster Boats och Rogers Marin i Lidköping hörde av sig och ville vara med och bidra till klubbens smoltutsättningar. Med ett bra prisbord och en Busterbåt som utlottningspris kunde vi i slutet av april lansera ”Vänern Big Three Trolling Cup” som vi hoppas blir en succé. Det är ett helt nytt och intressant upplägg på tävlingen och vi hoppas vi kan locka många båtteam till start. Målet är att få in mer smoltpengar än värdet på prisbordet, säger Fredrik Andersson.

Det går att anmäla sitt båtteam till Vänern Big Three Trolling Cup under hela tävlingsperioden. Den kalla våren innebär att vattentemperaturen är låg och vårfisket efter lax och öring på Vänern är långt ifrån klart samtidigt som storleken på både lax och öring är extremt hög, det rapporteras om +10:or nästan varje vecka.

När vårvärmen kommer i början av juni börjar en bra period med göstrolling i många delar av Vänern, det är mycket som talar för att det just är gösfisket som kommer avgöra toppstriden i Vänern Big Three.

Sen kommer det en intensiv lax och öringperiod som sträcker sig från tidig höst till sista april 2022 då tävlingsperioden är slut. Som ”lök på laxen” så mörkas tävlingen de sista intensiva veckorna i april, då vet bara tävlingsledningen hur liveställningen är.

-Vi hoppas att denna tävlingsform blir en succé, det hade varit kul om det framöver dyker upp varianter som exempelvis ”Vättern Big Three” med lax, öring och röding som målarter, avslutar Fredrik Andersson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska
Rulla till toppen